AKTUELNO

Na TV Pink i Pink.rs pratite sve vesti u vezi sa najnovijim dešavanjima na KiM.

Sednica tzv. Skupštine Kosova na kojoj će prištinski poslanici glasati za usvajanje tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, počinje u 10 sati.

Nebojša Čović kaže da ključni problem što KFOR godinama ne radi svoj posao, ali i činjenica da je Priština u poselnje vreme pretpela dosta poraza u borbi za svoje mesto na međunarodnoj sceni.

Foto: TvPink Printscreen

Međutim, Čović kaže da Priština to ne radi sama, već uz pomoć dva jaka saveznika.

- Po Rezoluciji 1244 nemaju pravo na formiranje vojske, oni to rade uz podršku dve zemlje - Velike Brtianije i Amerike, koje inače svima drže slovo oko poštovanja međunarodnog prava. Kada je njihov interes važan, njih interesuje geopolitika. Nema tu ljubavi, znaju da su tamo sve presvučeni teroristi, ali oni imaju interesa od toga - kaže Čović.

Kako objašnjava, Srbija treba da se zalaže za mir i poštovanje Rezolucije 1244, ali da za sve, kaće Čović, treba da postoje granice.

- Ni Srbija ne može mnogo da trpi. Jesmo mi za mir, ali nismo za ponižavanje i gaženje. KFOR nije doveden po Rezoluciji 1244 da štiti ustavni poredak neke kvazi dražve. Mislim da je ovo rad Velike Britanije i Amerike na destabilizaciji Evrope. Jučeranja izjava Mogerini bili su dosta jasni po pitanju taksi, vojske i svih dešavanja. Nisam zano da Amerika počinje u Mitrovici - objašnjava Čović.

Aleksadnar Radić iz Balkanske Bezdednososne mreže kaže da je sve što se dešava na Kosovu je provokacija da bi se ojačala pozicija Prištine u pregovorima.

Foto: TvPink Printscreen

- Kosovkse snage bezbednosti bile su za podršku, sada bi bili da služe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta - objašnajva Radić.

Ljuban Karan potpukovnik u penziji kaže da svako ko misli da Stoltemberg ili da Brisel upravlja NATO, uveliko greši.

Foto: TvPink Printscreen

- Sa NATO upravlja AMerika i Velika Britanija, KFOR takođe je u rukama SAD i VB, a one su prsti umešale i kod formiranja vojske Kosova. Cilj da postanu tampon zona između jedinica albanske paravojske i Srpske vojske. Svaka intervencija Sbrije bi se ocenila kao agresija - smatra Karan.

Nemanja Starović kaže da je cilj Prištine da skrene pažnju Amerike. - To je scenario na koji Srbija ne može da pristane. Potrebne su nam hlada glava, stabilnost i jedinstvo. Važno je da ne nasedamo na provokacije - rekao je Starović.

Čović ocenjuje da incidenta danas neće biti, u smislu prodora na sever Mitrovice. Kfor se, kaže, zbog toga i postavio. Podseća da pretnje Albanaca traju još pre dolaska Kfor-a na teritoriju Kosova.

- Lecemerje Kfor-a se nastavlja i sasvim je jasno o čemu se ovde radi. Srbija je u teškoj situaciji, ali moramo da pratimo sve hladne glave i da donosimo prave i zasigurno teške odluke - kaže Čović za Pink.

Dodaje da nijedna manjinska zajednica nije podržala formiranje vojske, a da je na delu igra rečima.

Foto: TV Pink Printscreen

Radić ističe da se danas formira organizacija za odbranu teritorijalnog integriteta Kosova.

Karan kaže da nam se prodaje priča da je formiranje vojske Kosova dug proces, iako pripreme za isto traju već najmanje pet godina.

- Oni su već obučeni, mnogi od njih su prošli ratište, te priča da će formiranje trajati deset godina ne pije vodu. Dobili su vozila koja im najviše trebaju i pogodna su za uspostavljanje okupacione vlasti - kaže Karan.

Čović kaže da panika ne sme da se širi i da moramo da izdržimo situaciju.

- Moramo biti pametni u odlukama i biti spremni na sve - kaže Čović.

Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti kaže da je formiranje vojske protivno ustavu Kosova, ali i brojnim međunarodnim ugovorima.

Foto: TV Pink Printscreen

Ne postoji pravo da se vojska formira i Srbi nisu spremni da je podrže jer ne postoji nijedan razlog za isto. Ovo je protivno i duhu međunarodnog prava, a i takozvana republika Kosovo nema vojnu pretnju. Prištinsko rukovodstvo ne ide na ovo zbog pretnji, već zato što je vojska element državnosti. Ovim zaokružuju svoju državnost i ovo ima više simboličan značaj. Neće ovo biti vojska i nisu to respektabilne snage od kojih treba da strepimo - kaže Dragišić za Pink.

Dr Orhan Dragaš direktor Međunarodnog instituta za bezbedbnost kaže da je u nadležnosti KFOR-a da obezbedi mir i stabilnost na KiM.

- Pokazalo se da je predsednik Vučić u pravu, jer ima informacije sa terena - dodao je Dragaš.

Strategijski ciljevi albanskih vlasti je da se Srbi oteraju sa Kosova, kaže Božidar Spasić bivši obaveštajac, objašnjavajući da to takođe ima i psihološki momenat.

- Ako danas, donesu odluku o formiranju vojske, to ne znači samo vojsku, već uz to ide još dosta aparata koja idu uz nju. To će izrasti u silu od 10 do 15 hiljada ljudi. Srbi će onda ponovo živeti u tenziji da ih špijuniraju - objašnjava Spasić, dodajući da Oluje sigurno neće biti, ali kako kaćže, čitav kompleks sa sobom nosi novi talas novih represarija.

- Koga će da špijubiraju obaveštajne službe? Pa Srbe, to je očigleno. Sve su to neke igricie - kaže Spasić, dodajući da je svaki, po rečima Spasića, vojnik tzv. vojske opkupacioni vojnik koji mogao da prestavlja opasnost za svakog Srbibna na KiM.

- Znam da je situacija na terenu napeta, i razumem našu pažnju. Bili smo pripremleni na ovo danima. Ne bih mogao da kažem da se nešto spektakularno desilo - kaže Vlade Radulović vojni analitičar da je pitanje šta će se dešavati u budućnosti.

Kako kaže, pitanje je kada će ući na Sever Kosova.

Miloš Tišma iz časopisa Odbranaovo je postavljanje temelja za tu Vojsku kosova, i kako kaže, misli da Srbja treba da pojača svoje učešće u diplomatiji na međunarodnoj pozornici.

- Ne očekujem Oluju - rekao je Tišma.

Dragaš je dodao da je važno proces zaokruživanja državnosti nije završen.

- Da je zaokružena nezavisnost, ne bi bilo pregovora sa Beogradom. Osnažvianje Srbije i poruke koje Srbija šalje generiše ljutnju i nerovzu kosovskih albanaca imaju ovako nerovzne reakcije. Naše rukovodstvo je pokrenulo ozbiljnu ofanzivu, i važno je da od tada ni jedna nova zemlja nije priznala već naprotiv, povlači nezavistnost Kosova - dodaje Dragaš.

Kako kaže, ovo što su danas uradili je samo rezltat njihove nervoze.

Neki mediji su objavili da je odluka podržana od strane SAD, ali bez podrške EU. Radulović kaže da SAD ne mogu da imaju interes da štite Kosovo.

- To je nestabilna struktura. Mi moramo da inteviziramo rad sa SAD, da shvate kakvi su oni. Ekomnska i politčka praksa kaže da sve može da se prekrene. Ovo preimenjovanje vojske, i što žele da slave, to je njihovo pravo - naglašava Radulović, dodajući da Srbija treba se drži svojih interesa koji su legitimni.

#Kosovo

#Srbija

#Televizija Pink

#Vojska

'